Een mooi klantverhaal - changed by charity

“De hoop die ik heb is het onderzoek naar MS”

Ik kreeg anderhalf jaar geleden mijn eerste klachten: zenuwpijnen en tintelingen aan de linkerkant van mijn lichaam. Aanvankelijk werd aan iets anders gedacht maar door de MRI scan werd MS vastgesteld. Ik heb de PP vorm* van MS. Ik krijg eens in de zoveel tijd een MRI scan om te zien hoe het gaat, maar verder blijft het aanzien

Voor mij is MS er altijd. Ik ben heel moe, en de zenuwpijnen en tintelingen zijn er altijd. Ik ben nooit klachtenvrij. Die continue vermoeidheid ervaar ik als de grootste belemmering. Ik heb niet meer dezelfde energie die ik had, maar ik ben wél hetzelfde mens. Ik kan ook weinig peil trekken op hoe ik me voel, de ene dag gaat beter dan de andere. Het is niet makkelijk om je daaraan aan te passen. Wat is nu mijn nieuwe ritme? Wat kan ik wel en niet? Dat is lastig.

Ik ben 4 maanden geleden begonnen met fit20. Ik heb nog geen klachtenvermindering maar het feit dat ik dit nog kan doen geeft een heel fijn gevoel. Gelukkig heb ik een hele goede trainster. Echt een topper! De fit20 training helpt mij ondanks mijn ziekte om toch het gevoel te hebben dat ik aan mijn lichaam werk. Het kan iedere week weer op maat worden aangepast, ook aan mijn klachten. Als ik bijvoorbeeld meer last heb van mijn rug dan wordt de rugoefening wat getemperd.

Het is heel goed om mijn lichaam zo te kunnen belasten, maar dus niet tè. De training doet mij fitter voelen en meer vertrouwen geven in de toekomst met MS en het gevoel dat er nog iets mogelijk is lichamelijk. Het prettige van de fit20 training vind ik ook dat MS niet op de voorgrond staat. Bij een revalidatie traject gaat het toch weer over die ziekte. En fit20 dat doet gewoon iedereen.

Toen ik over de Changed by Charity voor MS Research hoorde was ik geroerd. Dat er zoiets wordt opgezet voor MS Research is geweldig. Er is nog zoveel te onderzoeken, ook naar bijvoorbeeld de vorm van MS die ik heb. De hoop die ik heb is het onderzoek naar MS. Dat geeft misschien toch uitzicht op herstel of stabilisatie van de ziekte. Deze actie is een stap in de goede richting. Ik hoop dat het een groot succes wordt!

vrouw (33 jaar) traint bij fit20

* primair progressieve vorm van MS. Bij deze vorm zijn er van begin af aan geen momenten van herstel. De ziekte blijft in hevigheid toenemen. Deze vorm komt minder vaak voor dan de andere varianten.

Help mee en #sluitaanvoorMS!